Φυτά εσωτερικού χώρου

 

Συμβουλευτείτε οποιοδήποτε επαγγελματία διακοσμητή και θα μάθετε ότι τα φυτά είναι πάντα μια καλή ιδέα για ένα εσωτερικό χώρο του σπιτιού.  Πέρα από την απλή φρεσκάδα που προσδίδουν σε ένα δωμάτιο, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ποιότητας του αέρα, ακόμη και στη μείωση του στρες. Γι’ αυτό ψάξαμε και βρήκαμε ποια είναι τα φυτά εσωτερικού χώρου που θα σε βοηθήσουν να ανανεώσεις την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου, χαρίζοντας σου ένα χαρούμενο περιβάλλον.  

  •  Πόθος ή «κισσός του διαβόλου»: ένα φυτό με καταγωγή από την Νοτιοανατολική Ασία στη Σρι Λάνκα και τα νησιά του Σολομώντα, βόρεια της Αυστραλίας. Ευδοκιμεί χωρίς να χρειάζεται απαιτητική περιποίηση. Η ανάπτυξή του είναι ταχύτατη, διατηρείται εύκολα και είναι οικονομικό πολύ. Μάλιστα, πολλαπλασιάζεται εξαιρετικά εύκολα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 4 μέτρα σε ύψος αν έχει τον χώρο να αναπτυχθεί. Πρόκειται για ένα φυτό πολύτιμο για την υγεία μας αφού καθαρίζει τον αέρα και την ατμόσφαιρα από βλαβερούς ρύπους όπως είναι η φορμαλδεϋδη, το ξυλένιο και το βενζόλιο. Ο πόθος ή κισσός του διαβόλου αγαπά το έντονο φως αλλά όχι την απευθείας έκθεση στον ήλιο αφού αυτό μπορεί να κάψει τα φύλλα του.

Προσοχή: Όλα τα μέρη του φυτού είναι δηλητηριώδη και μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς στη γλώσσα, στο λαιμό και στα χείλη, γι’ αυτό κρατήστε το μακριά από τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια.

                                 

 

  • Κρότωνας: αυτό το φυτό μας ήρθε από τα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού και τη Μαλαισία. Ο κρότωνας ή κρότων είναι ένα εντυπωσιακό χρωματιστό θαμνώδες φυτό. Έχει πολλές διαφορετικές αποχρώσεις από κίτρινα, πορτοκαλί ή κόκκινα φύλλα. Έχει επίσης πολλές ποικιλίες φύλλων όπως μακριά, επίπεδα, στενά, πλατιά και κατσαρά. Έχει πολλές απαιτήσεις και θέλει άφθονο φως για να διατηρήσει το ζωηρό χρώμα του όχι όμως να έρχεται σε επαφή απευθείας με τις ακτίνες του ηλίου, κατάλληλη θερμοκρασία αφού δεν αντέχει ούτε τις υψηλές αλλά ούτε τις χαμηλές θερμοκρασίες (η ιδανική θερμοκρασία είναι γύρω στους 20 βαθμούς Κελσίου), επαρκές πότισμα και πολύ υγρασία στο περιβάλλον γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα πέσουν τα φύλλα, θα έχουν θαμπά χρώματα και οι άκρες των φύλλων θα ξεραθούν.  

Προσοχή: Ισχύει ό,τι και στον Πόθο, παιδιά και ζώα μακριά από το φυτό για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

                

 

  • Φτέρη της Βοστώνης: είναι ένα ιδιαίτερο φυτό που προέρχεται από τροπικά μέρη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σε ολόκληρο τον κόσμο ως ένα φυτό εσωτερικού χώρου χαμηλής συντήρησης. Η φτέρη Βοστώνης είναι η πιο κλασική καλλιεργούμενη φτέρη. Πάρα πολύ όμορφο φυτό, ιδανικό για εσωτερική διακόσμηση χώρου, αφού κύριο χαρακτηριστικό του είναι η ανθεκτικότητά και η προσαρμογή του σε πολύ σκοτεινούς χώρους. Μπορείτε να το τοποθετήσετε σε φωτεινό μέρος, ενώ αν διαλέξετε να το βάλετε έξω προστατέψτε το σε μια σκιερή γωνιά. Μπορείτε είτε να το κρεμάσετε από καλάθι κάπου ψηλά είτε να το τοποθετήσετε σε ένα ψηλό επιδαπέδιο κασπό. Η κλασική του εμφάνιση δίνει ένα ντελικάτο ύφος στο δωμάτιο ανεξάρτητα από το στυλ διακόσμησης που έχετε. Επίσης, θεωρείται το φυτό με τις καλύτερες επιδόσεις στην εξάλειψη των ρύπων και των τοξικών ουσιών.

               

 

  • Φιλόδεντρο: κατάγεται από τους τροπικούς της Αμερικής και ανήκει στην οικογένεια των αροειδών. Όπως υποδηλώνει και τ' όνομα του, του αρέσει να σκαρφαλώνει στα δέντρα. Tα φύλλα του έχουν σχήμα καρδιάς. Βάλτε το φιλόδεντρο σε μέρος φωτεινό έως σκιερό, χωρίς ήλιο. Αγαπά την υγρασία. Ο αέρας, το νερό και το έδαφος να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Από τα πιο αγαπημένα φυτά της εσωτερικής διακόσμησης. Λέγεται και «φυτό του χρήματος».

Προσοχή: κρατήστε το μακριά από τα μικρά παιδιά και τα κατοικίδια.

              

 

  • Φίκος: αναμφισβήτητα εμπεριέχεται στην ομάδα των γνωστών διακοσμητικών φυτών. Ανήκει στην οικογένεια των Μορεωδών  (της Συκιάς) που αποτελείται από δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Ένα old-fashioned φυτό που παίρνει μεγάλες διαστάσεις και εξελίσσεται σε δέντρο. Μπορείτε αν θέλετε να το περιορίσετε με συχνό κλάδεμα. Με τα γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα του δεν περνά απαρατήρητο μέσα στον χώρο.

Προσοχή: Το λευκό υγρό που εκκρίνει μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς σε όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα.

               

 

  • Δράκαινα: προέρχεται από τη Μαγαδασκάρη, ενώ κάποιες από τις πολλές άλλες ποικιλίες της από την τροπική Αφρική ή τη Γουϊνέα. Αν και η εικόνα της είναι κάπως εξωτική, το όνομά της είναι ελληνικότατο και την περιγράφει απόλυτα. Ενας γερός γκρίζος κορμός με μακριά λογχωτά φύλλα που κλίνουν προς τα κάτω, συνήθως σκούρα πράσινα ενώ σε κάποιες ποικιλίες το χρώμα είναι πιο ανοικτό πράσινο ή έχει κόκκινες «ρίγες» στην άκρη των φύλλων της. Δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε φως, αλλά σε μέρος με μέτρια προς δυνατή ηλιοφάνεια η ανάπτυξή του είναι καλύτερη. Είναι ανθεκτικό φυτό με εκκεντρική εμφάνιση.

Προσοχή: Μην αφήνετε τον σκύλο σας να το πλησιάζει.

                    

 

  • Σεφλέρα ή αλλιώς Ομπρελόδεντρο:  ένα τροπικό φυτό που κατάγεται από τη Μαλαισία και γνωστές είναι κυρίως δύο ποικιλίες της, η Ακτινοφύλλα και η Αρμπορικόλα (Ομπρελόδεντρο). Η σεφλέρα είναι φυτό πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα κυρίως σαν φυτό που «πρασινίζει» τις γωνίες του σπιτιού και του γραφείου μας αλλά και τα μπαλκόνια μας.  Τα οβάλ φύλλα της είναι πράσινα, σαρκώδη και έχει δενδροειδή ανάπτυξη, φτάνοντας σε εντυπωσιακά μεγέθη μετά από μερικά χρόνια. Αντέχει στην ξηρασία και αναπτύσσεται καλύτερα στα ηλιόλουστα μέρη, αλλά προσοχή να μην πέφτει απευθείας επάνω του το φως γιατί θα καούν τα φύλλα του.

              

 

  • Αγγλικός κισσός : ανήκει σε εκείνα τα φυτά εσωτερικού χώρου που φροντίζουν τον αέρα που αναπνέουμε, εξουδετερώνοντας και αφαιρώντας τα χημικά στοιχεία που ενδέχεται να περιέχει η ατμόσφαιρα του σπιτιού μας. Γι’ αυτό θεωρείται και τόσο εποικοδομητική η παρουσία του στους εσωτερικούς χώρους. Ο κισσός δεν αντέχει τους σκοτεινούς χώρους και έχει ανάγκη από φως. Παρ’ όλα αυτά, η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, μπορεί να αποβεί… μοιραία, γι’ αυτό και χρειάζεται έμμεση επαφή με τον ήλιο. Ταυτόχρονα, έχει ανάγκη από υγρασία και δροσιά στο χώρο, κάνοντας το μπάνιο ένα από τα πιο κατάλληλα μέρη για την τοποθέτησή του. Η αισθητική προσθήκη του στη διακόσμηση είναι ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που τον κάνει τόσο δημοφιλή.

Προσοχή: κρατήστε το μακριά από τα κατοικίδια.

           

 

 

 

 

Δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή για αγορές πάνω από 20 € !

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο 9.00 - 14.00