Kίνημα Art Deco

 

   Σίγουρα κάπου έχετε ακούσει την λέξη, σίγουρα κάτι σας θυμίζει. Όμως, ξέρετε πραγματικά τι είναι η Art Deco διακόσμηση και πως να την δημιουργήσετε στο σπίτι σας; 

   Η Art Deco που σημαίνει «Διακοσμητική Τέχνη», αναφέρεται σε ένα διεθνές καλλιτεχνικό κίνημα, το οποίο επικράτησε από το 1925 μέχρι τη δεκαετία του 1940. Η νέα αυτή τεχνοτροπία προβλήθηκε για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονων Διακοσμητικών και Βιομηχανικών Τεχνών του Παρισιού το 1925, που την επισκέφτηκαν δεκαέξι εκατομμύρια πολίτες από όλη την Ευρώπη. To κίνημα άνθισε στη δεκαετία το ’30, ως τις αρχές του ’40, κυρίως στις χώρες που έλαβαν μέρος στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και επηρέασε όλους τους τομείς της τέχνης. Aντιπροσωπεύει την κομψότητα, τη γοητεία, τη λειτουργικότητα και τον νεωτερισμό (μοντερνισμό).

   Το συγκεκριμένο κίνημα είχε επιρροές από τη συμμετρία των Αρχαίων Ελλήνων, την αίγλη των Αρχαίων Αιγυπτίων, την αυστηρότητα των Αρχαίων Ασσυρίων, τον εξωτισμό του πολιτισμού των Αζτέκων, την απλότητα των φυλών της κεντρικής Αφρικής, τη λεπτότητα της Ασιατικής καλλιγραφίας, κυρίως της Ιαπωνικής σχολής και την πρωτοπορία της Ρωσικής Avant Garde. Σαν δομή, η art deco στηρίζεται στα μαθηματικά και χρησιμοποιεί σαν φόρμα τα βασικά γεωμετρικά σχήματα όπως τετράγωνο, παραλληλόγραμμο, τραπέζιο, ρόμβος, τρίγωνο, κύκλος. Σήμερα συναντούμε το κίνημα με πολλές παραλλαγές. Πάμε να δούμε ένα ένα τα χαρακτηριστικά του κινήματος. 

 

                

 

  • chevron: σχήμα V που επαναλαμβάνεται. To σχήμα V μπορούμε να το συναντήσουμε στο πάτωμα, σε ταπετσαρία τοίχου, σε σχήμα φωτιστικού κλπ. 

 

             

 

  • ziggurat: σχήματα το ένα πάνω στο άλλο που δημιουργούν πυραμίδα, κώνο, ή κύλινδρο. Στην art deco πρωτοεμφανίστηκε πάρα πολύ ως σχέσιο σε φωτιστικά καθώς και σε στολισμό πλαισίου των παραθύρων. Παρακάτω , σε μια νεότερη εκδοχή, το βλέπουμε ως στοιχείο σε καθρέφτη. 

 

              

 

  • fontaine: καμπύλες που δημιουργούν συντριβάνι. Αλλιώς, θα μπορούσαμε να πούμε οτι μοιάζει με ανοιχτή βεντάλια. Ιδιαίτερο στοιχείο στολισμού σε πόρτες και βιτρό, εκείνη της εποχής. 

 

                              

 

  • sunburst: γραμμές, τραπέζια ή τρίγωνα που μιμούνται τις ακτίνες του ήλιου. Κύριο στοιχείο σε καθρέφτες. 

 

                   

 

  • ασπρόμαυρο γεωμετρικό πάτωμα: εντυπωσιακά ασπρόμαυρα πατώματα αναδεικνύονται σε αυτό το κίνημα. Κάτι που υιοθετείται ακόμη και στις μέρες μας και προσδίδει μια αίσθηση κομψότητας στο χώρο. 

 

       

 

  •  υλικά που χρησιμοποιούνταv: Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το αλουμίνιο, ο ανοξείδωτος χάλυβας (inox),το χρώμιο, η λάκα, ο βακελίτης. Επίσης σπάνια ξύλα εξωτικής προέλευσης όπως το βένγκε, ο παλίσανδρος, ο έβενος, ο φλοιός του φοίνικα κ.α. που ενώνονται μεταξύ τους σε μια τεχνική που ονομάζεται “ένθεση” και είναι μέθοδος διακόσμησης του ξύλου επηρεασμένη από τη marqueterie, αλλά φυσικά με πιο μοντέρνο αποτέλεσμα. Στην εποχή του ’30 η οικολογική συνείδηση ήταν ανύπαρκτη και γι’ αυτό στο συγκεκριμένο ύφος διακόσμησης θα δούμε εκτεταμένα και τη χρήση υλικών ζωικής προέλευσης. Τέτοια είναι τα δέρματα σπάνιων άγριων ζώων όπως λεοπάρδαλης, τίγρης, ζέβρας, αντιλόπης, ελέφαντα, ρινόκερου, στρουθοκαμήλου αλλά και της φάλαινας και του καρχαρία! Φυσικά εξέχουσα θέση είχαν τα φτερά παραδείσιων πουλιών τα οποία συνδυάζονταν τέλεια με το γυαλί, το κρύσταλλο, το μετάξι, το φίλντισι, το κόκαλο και το ελεφαντόδοντο, που συμπληρώνουν την λίστα τω εξεζητημένων επιλογών της Art Deco. Παρόλαυτα, σήμερα οι διακοσμητές έχουν οικολογική συνείδηση και χρησιμοποιούν υλικά με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος για το περιβάλλον. 

 

                             

 

  • Χρώματα: τα χρώματα που επικρατούσαν στην Art Deco ήταν το μαύρο, το λευκό και το χρυσό. Σπάνια υπήρχε κάποιο άλλο χρώμα στη διακόσμηση. Φυσικά στην σημερινή εποχή, η art deco συνδυάζεται και πολλά άλλα χρώματα ως μια νέα εκδοχή της. 

 

           

 

 

Δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή για αγορές πάνω από 20 € !

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο 9.00 - 14.00