Οργάνωση και τακτοποίηση ντουλάπας

 

   Η ντουλάπα αποτελεί πάντα ένα από τα σημεία του σπιτιού που όσο κι αν το μαζεύουμε, συνήθως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα θέλει πάλι τακτοποίηση και οργάνωση. Η ανανέωση της γκαρνταρόμπας μας κάθε εποχή, αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής είναι οι πιο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στον χαμό που επικρατεί συχνά στη ντουλάπα μας. Πόσο μάλλον όταν έχουμε μικρή ντουλάπα και πολλά πράγματα. Ίσως με μια καλύτερη διαρρύθμιση να χωρέσουν τα ρούχα, παπούτσια, τσάντες και αξεσουάρ, εξοικονομώντας σας χώρο και χρόνο κατά την επιλογή τους. Ας δούμε ποια είναι τα βήματα και τα πιο σημαντικά μυστικά για τη σωστή διάταξη των πραγμάτων στη γκαρνταρόμπα σας.

 

  • Αδειάστε εντελώς την ντουλάπα

Το πρώτο βήμα για τη σωστή οργάνωση και τακτοποίηση της ντουλάπας είναι να το ολοκληρωτικό άδειασμα της. Έτσι, θα μπορέσετε να σχηματίσετε μια πλήρη εικόνα από το τι έχετε και τι χρειάζεται να αγοράσετε.

   

                            

 

  • Καθαρίστε το εσωτερικό της ντουλάπας 

Πριν αρχίσετε να τακτοποιείτε και πάλι τα πράγματα σας θα πρέπει να καθαρίσετε το εσωτερικό της ντουλάπας. Θα εκπλαγείτε με την ποσότητα σκόνης που μπορείτε να βρείτε στο εσωτικό της ντολάπας σας. Γι' αυτό είναι καλό να την καθαρίζετε ανα τακτά διαστήματα. Ένα βρεγμένο με νερό πανί ή με κάποιο καθαριστικό προϊόν για επιφάνειες είναι ιδανικό γι’ αυτή τη δουλειά.

 

   

 

  • Χωρίστε τα ρούχα σε κατηγορίες 

Εννοείτε ότι αρχικά ξεχωρίζετε τα ρούχα σε χειμωνιάτικα, ανοιξιάτικα, καλοκαιρινά και φθινοπωρινά. Μετέπειτα μπορείτε να κατηγοροποιήσετε τα ρούχα σας χωρίζοντας τα στα αγαπημένα σας ρούχα που φοράτε περισσότερο, σε εκείνα που τα φοράτε λίγο πιο σπάνια και σε όσα έχετε χρόνια να βάλετε. Επίσης, μπορείτε να τα χωρίσετε σε καθημερινά casual κομμάτια, στα ιδανικά για ντύσιμο στο γραφείο και στα πιο βραδινά – επίσημα ρούχα.

 

                

 

  • Δωρίστε ή ανακυκλώστε 

Δεν χρειάζεται να κρατήσετε τα πάντα. Δωρίζοντας κάποια ρούχα και πετώντας ή ανακυκλώνοντας τα φθαρμένα θα καταφέρετε να εξοικονομήσετε χώρο για ανανέωση της γκαρνταρόμπας σας, αλλά θα φαίνονται και καλύτερα τα ήδη υπάρχοντα πράγματα. Μια γκαρνταρόμπα με ασφυκτικά στριμωγμένα ρούχα και αξεσουάρ, κάθε άλλο από οργανωμένη και τακτοποιημένη φαίνεται.

 

                         

 

  • Δοκιμάστε όλα τα ρούχα 

Αφού δημιουργήσετε τις παραπάνω κατηγορίες και ξεχωρίσετε αυτά που σκέφτεστε να κρατήσετε, δοκιμάστε τα. Μπορείτε στην πορεία να αλλάξετε γνώμη ή κάτι να μην σας εφαρμόζει καλά επάνω σας. Κάντε λοιπόν ακόμη ένα ξεκαθάρισμα και κρατήστε μόνο τα απαραίτητα.

 

                         

 

  • Οργάνωση και τακτοποίηση 

Θα πρέπει τα ρούχα που φοράτε περισσότερο να είναι στην πρώτη γραμμή, εύκολα προσβάσιμα μόλις ανοίξετε την ντουλάπα. Αντίθετα, εκείνα που φοριούνται αραιά και που, όπως τα επίσημα και βραδυνά, είναι προτιμότερο να βρίσκονται σε δεύτερη θέση ή τουλάχιστον σε διαφορετικό σημείο από τα καθημερινά. Μάλιστα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τις ειδικές θήκες ρούχων για να αποθηκεύσετε. Εξίσου σημαντικό είναι να τακτοποιήσετε τα ρούχα με βάση το είδος τους. Μπλούζες με μπλούζες, πουκάμισα με πουκάμισα και ούτω καθεξής. Επίσης, μια ντουλάπα με τα ρούχα τακτοποιημένα ανά χρώμα και μήκος δείχνει πολύ πιο οργανωμένη και βοηθάει να βρείτε αυτό που ψάχνετε με μια απλή ματιά. 

 

     

 

  • Αποθήκευση ρούχων σε συρτάρια και κουτιά

Μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος αποθήκευσης για τις μπλούζες ή τα παντελόνια σε ένα συρτάρι / κουτί είναι η οριζόντια διάταξη. Αυτό σημαίνει πως αφού τα διπλώσετε, δεν τα τοποθετείτε το ένα πάνω στο άλλο, αλλά το ένα μπροστά από το άλλο. Έτσι θα βλέπετε με μια ματιά όλα τα ρούχα σας και δεν θα χρειάζεται να τα σηκώνετε με κίνδυνο να ξεδιπλωθούν και να μπερδευτούν.

 

                

 

  • Πολλαπλές και αντιολισθητικές κρεμάστρες ρούχων

Εξοικονομήστε χώρο χρησιμοποιώντας κρεμάστρες για περισσότερα από ένα ρούχα. Είτε πρόκειται για παντελόνια ή για μπλούζες, η οργάνωση των ρούχων με πολλαπλές κρεμάστρες δημιουργεί έξτρα κενό χώρο στη ντουλάπα σας.

 

                

 

  • Oργάνωση παπουτσιών και τσαντών

Ο πιο απλός είναι να χρησιμοποιήσετε το κάτω μέρος της ντουλάπας σας για να βάλετε τα καθημερινά σας παπούτσια χωρίς τα κουτιά τους. Επίσης, μπορείτε να τα τοποθετήσετε πάνω σε κουτιά που περιέχουν άλλα ζευγάρια τα οποία δεν φοράτε καθημερινά, όπως τα επίσημα που χρειάζεται να είναι κλειστά για να προστατεύονται. Ένας ακόμη τρόπος τακτοποίησης των παπουτσιών είναι η κρεμαστή θήκη οργάνωσης. Αντίστοιχα, μπορείτε να οργανώσετε και τις τσάντες σας. Δοκιμάστε να τις κρεμάσετε σε γάντζους ή να τις βάλετε σε ράφια με διαχωριστικά ανάμεσα τους. Ιδανικά τοποθετήστε χαρτί στο εσωτερικό τους για να διατηρήσουν το σχήμα τους και να μην φθαρούν.

 

               

 

  • Τακτοποίηση των αξεσουάρ 

Μια λύση για τις ζώνες, τα φουλάρια και τα κασκόλ είναι οι κρεμάστρες (απλές ή ειδικές για αξεσουάρ). Από εκεί και πέρα μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε συρτάρια χρησιμοποιώντας ειδικές θήκες ή διαχωριστικά. Εναλλακτικά, βάλτε τα σε κουτιά ή ράφια διπλωμένα έτσι ώστε να ξεχωρίζουν.

 

                

 

  • Αρωματίστε την ντουλάπα 

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε πουγκιά οργάντζας ή τούλι και κορδέλα στα οποία θα βάλετε μέσα λίγη λεβάντα.  Αν βέβαια το άρωμα της δεν σας αρέσει, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο άλλο βότανο ή αποξηραμένο λουλούδι, καθώς και ποτ πουρί. Κατά αυτό τον τρόπο τα υφάσματα προστατεύονται απο ανεπιθύμητους επισκέπτες (πχ σκόρος) και αρωματίζονται με φυσικό τρόπο.

 

           

 

 

 

Δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή για αγορές πάνω από 20 € !

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο 9.00 - 14.00