Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν επιλέξετε ένα πουπουλένιο πάπλωμα

 

   Σκεφτήκατε ποτέ ότι η αγορά ενός παπλώματος είναι μια μικρή επένδυση; Η επιλογή του σωστού παπλώματος σάς βοηθά να εξασφαλίσετε ένα καλό και άνετο περιβάλλον ύπνου. Η επιλογή αυτή αξίζει μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι ένα πουπουλένιο πάπλωμα θα διαρκέσει τουλάχιστον 20 χρόνια, αν συντηρείται σωστά.

   Τα πουπουλένια παπλώματα έχουν αφήσει το δικό τους ανεξίτηλο σημάδι στην ιστορία  του ύπνου και απο πολλούς χαρακτηρίζονται ως το ιδανικότερο υλικό για το χειμώνα. Το πούπουλο είναι παγκοσμίως το καλύτερο υλικό μόνωσης (ζέστης), καθώς μπορεί να ρυθμίζει τη θερμότητα και την υγρασία σε ένα πάπλωμα. Πριν όμως, αποφασίσετε να επιλέξετε ένα πουπουλένιο πάπλωμα καλό είναι να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες του που θα σας βοηθήσουν στη σωστή επιλογή. 

   Το πούπουλο είναι ένα απο τα καλύτερα φυσικά υλικά καθώς μπορεί να παρέχει ζεστασιά καθόλη τη διάρκεια του ύπνου, είναι μαλακό, ελαφρύ και αφράτο. Η ποιότητα του πούπουλου εξαρτάται από την πρώτη ύλη. Υπάρχουν διάφορες παράμετροι που μπορούν να καθορίσουν την ποιότητα του όπως για παράδειγμα, το είδος του πτηνού (χήνα ή πάπια), η ηλικία του και η κατάσταση της υγείας του. Όσο πιο μακρά η διάρκεια ζωής του και όσο πιο ψυχρό είναι το κλίμα, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα του πούπουλου και τόσο υψηλότερη η ιδιότητα μόνωσης. Φυσικά είναι δύσκολο κανείς να γνωρίζει τόσο εξεζητημένες λεπτομέρειες για το πούπουλο που μπορεί να επιλέχθηκε για να κατασκευαστεί ένα πάπλωμα. Υπάρχουν όμως μερικές ιδιότητες και χαρακτηριστικά που καλό είναι να γνωρίσετε πριν προχωρήσετε σε μία αγορά.

  • Χήνα ή πάπια : αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν συγκρίνετε το καλύτερο πούπουλο χήνας με το καλύτερο πούπουλο πάπιας, το πούπουλο χήνας υπερτερεί. Αυτό  οφείλεται στο γεγονός ότι οι χήνες είναι μεγαλύτερες από τις πάπιες και γενικά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ειδικότερα το πούπουλο χήνας απο την Σιβηρία θεωρείτε το καλύτερο στην παγκόσμια αγορά. Οι σκανδιναβικές χώρες, λόγω των ακραίων χαμηλών θερμοκρασιών και του πολικού ψύχους που επικρατεί σε αυτές, έχουν μεγάλη παράδοση και εξειδίκευση στον τομέα αυτό. Γι' αυτό και οι πρώτες ύλες τους είναι απο τις καλύτερες. 

 

                            

 

  • Πούπουλο ή φτερό : μπορεί κανείς να θεωρήσει οτι το πούπουλο και το φτερό έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Όμως αυτό δεν ισχύει. Σε ένα πάπλωμα, τα πούπουλα προσφέρουν μόνωση και τα φτερά παρέχουν τη βαρύτητα σε συνδυασμό με το ύφασμα. Τα φτερά τα συναντούμε σε μεγαλύτερη περιεκτικότητα κυρίως στα μαξιλάρια γιατί χρειαζόμαστε όγκο και στήριξη, ενώ το πούπουλο είναι σύνηθες να το συναντήσουμε στο πάπλωμα. Μέσα σε ένα πάπλωμα μπορεί να υπάρχει γέμιση από 100% πούπουλο ή αναλογίες πούπουλου και φτερού.  Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία του πούπουλου τόσο πιο ζεστό και μαλακό είναι το πάπλωμα.

                    Οι αναλογίες αύτες μπορεί να είναι: 

                     α) 50% φτερό & 50% πούπουλο

                     β) 30% πούπουλο  & 70% φτερό 

                     γ) 70% πούπουλο & 30% φτερό 

                     δ) 90% πούπουλο & 10% φτερό 

                     ε) 100% πούπουλο 

 

                  

   

  • Πώς δημιουργείται η ζέστη : αυτό που κάνει ζεστό ένα πουπουλένιο πάπλωμα δεν είναι το πούπουλο, αλλά τα κενά που δημιουργούνται σε αυτό. Συγκεκριμένα, το πούπουλο δε διαθέτει μυστάκια ή άγκιστρα, αλλά αποτελείται από ένα μικροσκοπικό εύκαμπτο άξονα από όπου εκφύονται πολλοί, μικροί, μαλακοί μύστακες. Μεταξύ αυτών σχηματίζονται μικρές θήκες αέρα. Αυτός ο αέρας που εγκλωβίζεται στους μύστακες είναι που παρέχει τη μόνωση και όχι αυτό καθαυτό το πούπουλο. Δείτε παρακάτω πέντε διαφορετικούς τύπους πούπουλου. Το πιο μεγάλο, το φουντωτό είναι το καλύτερο. Διαθέτει πολλούς μύστακες και την υψηλότερη ισχύ μόνωσης. 

 

                                                                                               

 

 

  • Μονάδα θερμικής απόδοσης (Togs) : για να μετρήσουμε πόσο ζεστό είναι ένα πουπουλένιο πάπλωμα υπάρχει η μονάδα θερμικής απόδοσης (Togs). Η θερμότητα που επιθυμείτε να σας παρέχει ένα πάπλωμα ενδέχεται να διαφέρει ανάλογα με την εποχή, το κλίμα της περιοχής, τη θερμοκρασία στην οποία αισθάνεστε άνετα να κοιμάστε αλλά και τη θερμοκρασία του χώρου σας.  

                4 -5    Για το Καλοκαίρι και για ζεστά κλίματα.

                6-7     Για την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

               8 - 9    Για ελαφρώς περισσότερη ζεστασιά την Άνοιξη και το Φθινόπωρο.

               10 -11  Για χρήση σε ήπιους Χειμώνες.

               12 -13  Για τις πολύ κρύες νύχτες του χειμώνα.

   Τα togs μπορούν να φτάσουν έως το 15, αλλά θεωρείται υπερβολή με βάση το κλίμα που επικρατεί στην χώρα μας, για αύτο είναι και κάτι που δεν συνίσταται στην Ελλάδα. Μεγάλο ρόλο παίζει αν ιδρώνετε ή κρυώνετε κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Αν για παράδειγμα ιδρώνετε καλό είναι να επιλέξετε ένα πάπλωμα με μικρή θερμική απόδοση. Αν όμως είστε από αυτούς που κρυώνετε συνεχώς, τότε επιλέξτε ένα πάπλωμα με την μέγιστη θερμική απόδοση. Επίσης, αν κοιμάστε με τον/την σύντροφό σας, τότε, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξετε ένα πάπλωμα με μέτρια θερμική απόδοση. Το άτομο δίπλα σας θα αυξήσει τη θερμοκρασία, με τη φυσική θερμότητα που εκπέμπει το σώμα του. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι, η θερμοκρασία του υπνοδωματίου σας παίζει σημαντικό ρόλο όταν επιλέγετε ένα νέο πάπλωμα. Η ιδανική θερμοκρασία για τους περισσότερους κυμαίνεται περίπου στους 18–22 βαθμούς.

 

                              

 

 

  • Εξωτερικό ύφασμα :  πέρα απο την γέμιση ενός παπλώματος, πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το εξωτερικό του ύφασμα. Τα ιδανικά εξωτερικά υφάσματα για ένα πάπλωμα είναι το βαμβάκι και το βαμβακοσατέν. Παρόλα αυτά υπάρχουν διάφορες κατηγορίες βαμβακερών και βαμβακοσατέν υφασμάτων που διαφέρουν ανάλογα με την πυκνότητα των κλωστών ανά τετραγωνική ίντσα πχ 150 κλωστές, 200 κλωστές κλπ. Στα πουπουλένια παπλώματα το εξωτερικό ύφασμα είναι συνετό να έχει πυκνότητα υφάσματος από 230-300 κλωστές ανα τετραγωνική ίντσα. Κατά αυτο τον τρόπο το πούπουλο ή το φτερό δεν μπορεί να διαπεράσει το ύφασμα και να βγει απο το πάπλωμα. Επιπλέον όσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του υφάσματος τόσο πιο απαλή είναι η αίσθηση του.

 

 

                      

            

 

  • Tύπος ραφής : ένα ακόμη χαρακτηριστικό που θα πρέπει να προσέξετε σε ένα πουπουλένιο πάπλωμα είναι ο τρόπος ραφής του. Συγκεκριμένα, η ιδανική ραφή για ένα πουπουλένιο πάπλωμα είναι οι τετραγωνικές κυψέλες (Baffle Box) με διαχωριστικό ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί το πούπουλο ή το φτερό εσωτερικά. Έτσι το πάπλωμα έχει πάντοτε ομοιόμορφο όγκο σε όλη την έκτασή του. 

 

                                 

 

 

  • ένδειξη πιστοποιημένου ελέγχου : κάτι για το οποίο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί είναι απο πού και απο ποιόν θα αγοράσετε το πάπλωμά σας. Μια συνετή πράξη από μέρους του κατασκευαστή είναι να περάσει από  πιστοποιημένο έλεγχο το πάπλωμα που κατασκευάζει. Κατά αυτό τον τρόπο οι πρώτες ύλες, η ραφή και όλα τα χαρακτηριστικά του παπλώματος έλεγχονται ώστε να φτάσει σε εσάς σε άριστη κατάσταση με εξαιρετική ποιότητα. Επιλέξτε μια εταιρία που σας παρέχει αυτή την πληροφορία. 

 

                               

 

 

  • τρόπος πλυσίματος : τέλος θα πρέπει να γνωρίζετε πως θα πλύνετε ένα πουπουλένιο πάπλωμα. Αρχικά τα φτερά και τα πούπουλα πριν κατασκευαστεί το πάπλωμα, θα πρέπει να αποστειρωθούν απο τον κατασκευαστή. Αν θέλετε να πλύνετε ένα πουπουλένιο πάπλωμα τότε το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιήσετε ...μπαλάκια του τένις. Σας φαίνεται περίεργο; Kι όμως! Τοποθετήστε τα μπαλάκια του τένις μέσα στο πλυντήριο ρούχων κατά τη διάρκεια της πλύσης. Με αυτό τον τρόπο τα μπαλάκια θα "χτυπούν " το πάπλωμα ανακινώντας τα πούπουλα και τα φτερά με αποτέλεσμα την καλύτερη πλύση τους. Την ίδια διαδικασία μπορείτε να την επαναλάβετε και στην περίπτωση χρήσης του στεγνωτηρίου. 

 

 

                    

 

 

   Αντιλαμβάνεστε ότι η επιλογή ενός πουπουλένιου παπλώματος δεν είναι εύκολη υπόθεση όμως με τον παραπάνω οδηγό, θα σας φανεί πανεύκολη! Αν θέλετε να επιλέξετε το ιδανικό πάπλωμα για εσάς, δείτε τη συλλογή μας https://www.papadopouloshome.gr/el/products/product_category/paplomata-80/collection/poypoylo-5283 ή απευθυνθείτε στο φυσικό μας κατάστημα κι εμείς θα σας κατατοπίσουμε. 

 

 

 

Δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή για αγορές πάνω από 20 € !

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο 9.00 - 14.00