Δαντέλα

   Διάτρητο υφαντό πλέγμα ειδικής μορφής από λεπτές κλωστές, διαταγμένες σε διάφορα κοσμητικά σχέδια που επαναλαμβάνονται. Συνήθως έχει το σχήμα ταινίας και η μια της πλευρά τελειώνει σε γλώσσες σαν κύμα. Οι τεχνικές παραγωγής της είναι με βελόνα, με ξύλινες μπομπίνες.

   Η αρχαιότερη παρουσία δαντέλας στον ευρωπαϊκό χώρο μπορεί να θεωρηθεί αυτή της αρχαίας Ρώμης.Η σύγχρονη παρουσία της δαντέλας ξεκινάει τον 15ο αιώνα. Τα μέρη από όπου ξεκίνησε το πλέξιμο δαντέλας με τη βελόνα, στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη αναπτύχθηκε μια διαδικασία παραγωγής δαντέλας η οποία επεκτάθηκε και στη νότια Ευρώπη και μεταφέρθηκε επίσης στη βόρεια Αμερική μέσω των ιεραποστολών. Η αποικιοκρατία παγκοσμιοποίησε την παραγωγή και χρήση της. Η μετάδοση της τεχνικής παραγωγής σε κάθε χώρα είχε ως αποτέλεσμα η κάθε μία να χρησιμοποιεί και να εντάσσει στοιχεία του δικού της πολιτισμού, η τεχνική όμως παραμένει ακόμη και σήμερα η ίδια. Εκτός από τα κοσμικά ενδύματα η δαντέλα υπάρχει και σε κάποια ενδύματα της καθολικής εκκλησίας ως μέρος του ενδυματολογικού κώδικα τελετών της. Επιπλέον, στις μέρες μας η δαντέλα χρησιμοποιείται ως ύφασμα κουρτινών ακόμη και εργόχειρων.  Το κόστος της καθορίζεται ανάλογα με την δουλειά της δαντέλας καθώς και απο το αν είναι χειροποίητη ή μηχανής.

   Η βελγική δαντέλα η οποία είναι από τις πιο αναγνωρίσιμες, έλκει την καταγωγή της στις περιοχές γύρω από την πόλη των Βρυξελλών.Είναι γνωστή για την ομορφιά των σχεδίων της και την λεπτότητά της. Η επικράτηση της βέλγικης δαντέλας ήταν τόσο μεγάλη ώστε τον 17ο αιώνα η Βρετανία και η Γαλλία απαγόρευσαν με νόμο την εισαγωγή της στοχεύοντας στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής. Οι έμποροι όμως έβρισκαν τρόπους και εισήγαγαν τη δαντέλα λαθραία από το Βέλγιο, δίνοντάς της την ονομασία Point d’ Angleterre. Αυτή η διαδικασία γινόταν μέχρι το τέλος του 17ου αιώνα οπότε έληξε το “εμπάργκο” και η δαντέλα μπορούσε να διακινείται ελεύθερα. 

   Τα σχέδια πηγάζουν απο τον πολιτισμό της χώρας όπου παράγεται . Συνήθως είναι λουλούδια, μεγάλες κλάρες κλπ. Η αγάπη των γυναικών για τη δαντέλα κρατάει αιώνες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η υψηλή μόδα περιλαμβάνει πάντα στις συλλογές της την δαντέλα δίνοντάς της με τη σειρά της μια αισθησιακή διάσταση σε ρούχα ,νυφικά κ.α

Δωρεάν μεταφορικά και αντικαταβολή για αγορές πάνω από 20 € !

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή 9.00 - 14.00 και 18.00 - 21.00, Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο 9.00 - 14.00