Μηλόπιτα με σχήμα τριαντάφυλλο
Μία φθινοπωρινή συνταγή που μπορείτε να απολαύσετε αυτή την εποχή είναι η μηλόπιτα. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη είναι το σχήμα της που θυμίζει τριαντάφυλλο. Η συνταγή είναι πανεύκολη αρκεί να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες.
Υλικά :
- 175 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμ βούτυρο όχι πολύ παγωμένο
- 2 κουταλίες σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 κρόκο αυγού
- 1/2 ξύσμα λεμονιού
- λίγο κρύο νερό
- 10 κόκκινα μήλα
- κανέλα μύτη απο κουταλάκι του γλυκού
- γαρύφαλλο μύτη απο κουταλάκι του γλυκού
- 2 κουταλιες σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλιά μαρμελάδα βερίκοκο
Εκτέλεση για τη γέμιση :
- καθαρίζουμε 7 μήλα και τα κόβουμε σε μικρά κυβάκια
- τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα να μαλακώσουν μαζί με τη κρυσταλλική ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Εκτέλεση για την τάρτα :
- Για τη ζύμη για γλυκιά τάρτα, κοσκινίζουµε πρώτα το αλεύρι µε την άχνη σε λοφάκι στον πάγκο της κουζίνας.
- Προσθέτουµε το βούτυρο και το ξύσµα και το ψιχουλιάζουµε µε τα ακροδάχτυλα να γίνει σαν βρεγµένη άµµος. Προσθέτουµε τον κρόκο και λίγο νερό, 1-2 κ.σ., για να ενωθεί η ζύµη.
- Της δίνουµε σχήµα σφαιρικό και την τυλίγουµε σε µεµβράνη. Την αφήνουµε να ξεκουραστεί και να παγώσει τουλάχιστον για 30΄.
- Την ανοίγουµε σε φύλλο και την απλώνουµε σε βουτυρωµένη ταρτιέρα. Γεµίζουµε µέχρι το χείλος της τάρτας µε βαρίδια (όσπρια, ρύζι κ.λπ.). και ψήνουμε για 15΄-20΄.
- Αφαιρούµε τα βαρίδια και ρίχνουμε την γέμιση
- κόβουμε σε λεπτές φέτες, με τη φλούδα, τα υπόλοιπα τρία μήλα
- Στολίζουμε την γέμιση απο έξω προς τα μέσα σε σχήμα τριαντάφυλλο.
- αλούφουμε με ένα πινέλο μαρμελάδα βερίκοκο
- Ψήνουμε για 15' -20' στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει.
Tip: Σερβίρετε με παγωτό βανίλια!